PLAVNICA 2016

"Novska skalinada"

Rate this item
(3 votes)

Skalinada najava 1

Triatlon klub Herceg Novi za februar sprema jedinstvenu manifestaciju, koja će se prvi put održati u Crnoj Gori - prvu "Novsku skalinadu".

Trka će se održati na najljepšim lokacijama grada, na prostoru od gradske luke Škver, stepeništima starog grada, sve do tvrđave Španjola na čijim zidinama je cilj.

Na samu ideju organizacije ovakve trke organizator je došao ugledavši se na najpoznatiju trku stepenica na svijetu u New York-u (Empire State Building Run up) kao i gradova u okruženju: Split (Marjanska skalinada), Zagreb (Zagrebčanka) i Beograd (Avalski toranj). Herceg Novi je poznat kao grad od skalina tako da je sasvim prirodno i zasluženo da dobije manifestaciju koja je posvećena upravo tome.

Herceg Novi nema nebodera (na svu sreću), a stepenica ne fali, pa su triatlonci odlučili da prilagode trku ovdašnjim uslovima.

Ruta Skalinade povezuje pet najznačajnijih utvrđenja grada: ostatke tvrđave Citadela, tvrđavu Forte Mare, Sat kulu, Kanli kulu i tvrđavu Španjola.

 

Staza kojom će se trčati "Novska skalinada" duga je 1280 m, na njoj je ukupno 646 skalina, a cilj trke se nalazi na 178 m nadmorske visine, na vrhu Španjole, odakle se pruža predivan pogled na ulaz u Boku i dobar dio zaliva.

Trka omogućava svim učesnicima, od najmlađih do onih u trećoj životnoj dobi, da provjere u kakvoj su formi. Staza je pogodna kako za trkače tako i za pješake koji žele da uživaju u ljepotama grada.

Februar je izabran za održavanje trke,jer u našoj zemlji nema drugih trka u ovom periodu, a održava se i tradicionalna manifestacija Praznik Mimoze, koja bi trebao da predstavlja početak turističke sezone. Tako će "Hercegnovska skalinada" upotpuniti turističku ponudu grada, uvjereni su organizatori nadajući se da će "Hercegnovska skalinada" postati tradicionalna i brend Herceg Novog.

Pozivaju sve sugrađane kao i ljude iz drugih gradova Crne Gore i okruženja da im se priključe. Pozitivna energija i dobro druženje su zagarantovani, obećavaju hercegnovski triatlonci.

Više informacija o trci i prijavama možete naći na facebook stranici triatlon klub-a Herceg Novi ili putem e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Read 2431 times Last modified on subota, 04 april 2015 09:42