PLAVNICA 2016

Razvoj triatlona u Crnoj Gori

Iako su triatlonci iz Crne Gore i ranije učestvovali na triatlon takmičenjima, a širom države osnovano i više triatlon klubova, za datum kad je triatlon počeo da se razvija u Crnoj Gori može se uzeti 10. mart 2012. godine kad je na inicijativu Tivćanina koji živi u Splitu Kristijana Sindika, pokretača i glavnog promotera triatlona u Crnoj Gori, osnovan TK Tivat.

2012. godina

Već nakon par mjeseci od osnivanja kluba, održano je prvo takmičenje u ovom sportu na teritoriji Crne Gore u disciplini sprint triatlon. 1. Bokeški triatlon je naziv tog takmičenja u Tivtu na kome je, tog 23. Juna, učestvovalo 66 takmičara i takmičarki iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije i SAD u pojedinačnoj konkurenciji i 9 štafeta sa po 3 člana. Najbolji su bili Ognjen Stojanović iz Srbije u muškoj i Tea Miloš iz Hrvatske u ženskoj konkurenciji. Trku je završilo 12 takmičara iz Crne Gore, a titulu prvog šampiona države odnio je Miloš Nikčević iz Nikšića, ispred Luke Čupića iz Herceg Novog i svog sugrađanina Miloša Mikića. Takođe, i tri Crnogorke su završile sve tri discipline – najbolja je bila Daliborka Davidović iz Budve, a potom Nikolina Despotović iz Nikšića i Martina Lukšić iz Tivta.

U toku ljeta održana su 2 kola Bokeške triatlon lige na Kalardovu kod Tivta gdje su učestvovali takmičari iz Crne Gore i Hrvatske. Glavni cilj ovih trka bio je održavanje što više takmičenja u zemlji u cilju daljeg razvoja i promovisanja ovog sporta.

2013. godina

20. januara 2013. godine osnovan je Triatlon klub Herceg Novi koji je odmah počeo sa širenjem baze takmičara i pomaganjem TK Tivat u organizaciji triatlona.

15. juna održan je II Bokeški triatlon na kome je učestvovao 51 takmičar i takmičarka iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije i Španije uz 8 štafeta sa po 3 člana. U muškoj konkurenciji najbolji je bio opet Ognjen Stojanović, dok je u ženskoj triumfovala Nevenka Ćuk iz Hrvatske. Kad su u pitanju domaći takmičari, trku je završilo 11 takmičara i jedna takmičarka – Martina Lukšić koja je time postala i državna šampionka za ovu godinu. Luka Čupić iz TK Herceg Novi je bio najbolji, a za njim su kroz cilj prošli Filip Krgović iz Podgorice i Dragan Jovanović iz Kotora.

Nakon Bokeškog triatlona, održana su još 4 kola Bokeške lige na Kalardovu - 7. i 21 jula, 8. avgusta i 15. septembra u zajedničkoj organizaciji TK Tivat i TK Herceg Novi. Na takmičenjima u ovoj godini učestvovao je 21 takmičar iz Crne Gore i jedna takmičarka.

19.  septembra je osnovan i TK Podgorica, čime je triatlon porodica dobila još jednog člana, a ujedno su ispunjeni uslovi za formaranje nacionalnog saveza u ovom sportu.

2014. godina

2014. godina predstavlja prekretnicu u razvoju ovog sporta jer je tada postalo jasno da postoje organizacioni kapaciteti za organizaciju takmičenja širom države, kao i značajna baza takmičara pa je tokom ove godine na domaćim takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji triatlone završilo 56 takmičara i takmičarki, a bilo je onih koji su učestvovali u konkurenciji štafeta.

Za početak sezone, TK Herceg Novi je 6. aprila organizovao svoju prvu trku u disciplini sprint duatlon u Crnoj Gori (5km trčanje, 20km biciklizam i 2,5km trčanje) na kome je učestvovalo 39 takmičara iz zemlje i regiona. Najbolja vremena ostvarili su Jakša Diklić i Ana Aljinović iz Hrvatske, dok su od domaćih takmičara najbolji bili Miloš Mikić u muškoj i Milena Mijanović u ženskoj konkurenciji.

Nedugo poslije toga, TK Podgorica je 31. maja organizovao svoje prvo takmičenje – Otvoreno prvenstvo Crne Gore u sprint triatlonu pod nazivom Prvi podgorički triatlon, Plavnica 2014. Takmičilo se 36 takmičara iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Austrije u pojedinačnoj konkurenciji, uz 5 štafeta sa po 3 člana. Pobjednici trke bili su Jakša Diklić i Nevenka Ćuk iz Hrvatske, dok su šampioni Crne Gore za ovu godinu postali Luka Čupić iz TK Herceg Novi i Gorana Vujović iz TK Podgorica.

Takmičenje sa najdužom tradicijom, III Bokeški triatlon održan je 21. juna u organizaciji TK Tivat na Kalardovu kod Tivta. Takmičari su se nadmetali u disciplinama koje su po prvi put održane u Crnoj Gori Olimpijski triatlon (1,5km plivanje, 40 km biciklizam i 10km trčanje) i supersprint (375m plivanje, 10 km biciklizam i 2,5 km trčanje). Najbolji u Olimpijskom triatlonu od ukupno 37 takmičara su bili Ognjen Stojanović iz Srbije, već tradicionalni pobjednik ovog takmičenja u muškoj i Ana Aljinović iz Hrvatske u ženskoj konurenciji, dok su na kraćoj distanci od 24 triatlonaca i triatlonki najbrži bili Luka i Dora Komić iz Hrvatske.

Kako je ovo bilo i državno prvenstvo Crne Gore u ovoj disciplini, šampioni za 2014. godinu su postali Luka Čupić iz TK Herceg Novi u muškoj i Daliborka Davidović iz D&D GYM Fitnes u ženskoj konkurenciji.

Nakon ova 3 takmičenja, 6. i 20 jula, 10.avgusta i 7. septembra održana su četiri kola Crnogorske triatlon lige na Kalardovu. Uz takmičare iz Crne Gore učešće su uzeli i takmičari iz Hrvatske, Slovačke i Srbije.

Po završetku sezone, 29. novembra u hotelu Aria u Podgorici, održana je osnivačka skupština Triatlon Saveza Crne Gore kojoj su prisustvovali predstavnici tri kluba osnivača Tivat, Herceg Novi i Podgorica, kao i predstavnici TK Nikšić koji je osnovan 21. Septembra. Izabrano je rukovodstvo – Predsjednik, Upravni odbor i Generalni sekretar saveza. 

2015. godina

19 marta 2015 godine konačno je i zvanično počeo sa radom Triatlon savez Crne Gore. Savez se odmah uključio kao podrška u organizaciji sljedećih državnih prvenstava:

  • 29. mart: Otvoreno prvenstvo Crne Gore u Sprint duatlonu u Herceg Novom u organizaciji TK Herceg Novi
  • 13. jun: II Podgorički triatlon Plavnica 2015: Otvoreno prvenstvo Crne Gore u Olimpijskom triatlonu i sprint duatlon, u organizaciji TK Podgorica
  • 18. jul - Bokeški akvatlon, Otvoreno prvenstvo Crne Gore u akvatlonu, u organizaciji TK Tivat;
  • Avgust:  IV Bokeški triatlon, Otvoreno prvenstvo Crne Gore u sprint triatlonu u Perastu, zajednička organizacija klubova
  • održana su i 4 kola Crnogorske triatlon lige (disciplina sprint triatlon) na Kalardovu kod Tivta.

Uz to, Savez je održao redovnu godišnju skupštinu 6 septembra, a održano je i 5 sastanaka Upravnog odbora.