PLAVNICA 2016

Internacionalna trijatlon unija (ITU) je osnovana 1989. kao internacionalno vijeće sporta sa, u to vrijeme glavnim ciljem - stavljanjem triatlona u Olimpijski program.

ITU zvanično odobrava i organizuje Svjetski kup i godišnja svjetska takmičenja u triatlonu, sa godišnjim svjetskim šampionima koji svake godine dobijaju nagrade u kategorijama elita triatlonci, juniori triatlonci i amateri atletičari u starosnim grupama od 5 godina (20-25, 25-30, 30-35, 35-40, 40-45, 45-50 itd..).

ITU takmičenja  se sprovode legalnim  korišćenjem zavjetrine za biciklo, dok zavjetrina nije dozvoljena na amaterskom nivou. Dodatno, ITU ima Triatlon serije za duge staze. Svjetska triatlon korporacija (STK) je privatna kompanija koja zvanično odobrava i organizuje Ajronmen (IronMan - Čovjek od čelika), Ajronmen 70.3 i 5150 trka Olimpijske distance svake godine. „Čovjek od čelika“ (IronMan) brend je vlasništvo STK. Zbog toga se dugorpugaški multi-sportski dogadjaji koje organizuju grupe koje nijesu STK ne mogu zvati trke „Čovjek od  čelika“ ili „Čelični“. Što se njihove uloge tiče, ITU ne odobrava STK trke, medjutim,  TSAD (Triatlon SAD-a) koristi kombinaciju ITU i STK pravila da zvanično odobri  brendirane dogadjaje STK. Slično STK i brojne druge privatne organizacije organizuju trke širom svijeta. Mnoge od njih su različite dužine, zavisno od geografskih oblasti koje ove organizacije pokrivaju ili od broja trka koje organizuju. Internacionalni ultra-triatlon savez (IUTS) je službeno vijeće Ultratriatlona, koje uključuje triatlon na dužim distancama od čelične trke.