PLAVNICA 2016

PLIVANJE

Osnovna oprema za plivanje uključuje: kapicu, naočare, kupaći kostim ili triatlon triko i/ili neopren odijelo. Obično učesnici moraju nositi kapicu za plivanje koju je obezbjedio organizator takmičenja. Iz sigurnosnih razloga, kapice za plivanje su svijetlijih boja zbog bolje preglednosti. Boje kapica mogu da kategorišu plivače po trkama tj. razlikuju se boje kapica zavisno od učešća u trci olimpijske ili sprint distance. 

Zabranjeno je korišćenje bilo kog pogonskog pomagala kao što su peraja, čarape, rukavice, paddle lopatice ili plutajuća pomagala. Kako se u većini triatlon trka plivački dio obavlja u otvorenim vodama (jezera, rijeke, mora ili okeani) koje su obično hladne, dozvoljeno je korišćenje neopren odijela.

Tipična neopren odijela koja se proizvode za ronjenje ili skijanje na vodi nisu optimalna za triatlon jer rukavi kod takvih odijela ograničavaju pokret i zamah tokom plivanja. Moderno triatlon odijelo je izumio Dan Empfield 1987. godine i prilagodio ga je potrebama triatlonaca. Karakteristike takvog  odijela su:

  • tanji i elastičniji materijal u predjelu ramena. Postoje i odijela bez rukava.
  • dug patent na leđima, a može imati i patent oko članaka i ručnih zglobova radi olakšanog skidanja odijela tokom tranzicije

Dodatna karakteristika je da triatlon neopren odijela imaju mekan površinski dio što pomaže u smanjenju trenja sa vodom i time utiče na brže plivanje, i još jednu prednost – povećanu plovnost.

Pravila zavise od trke, ali obično su neopren odijela dozvoljena ako je temperatura vode na dan trke ispod 26°C. Postoje i ograničenja debljine odijela, za neke trke zabranjeno je korišćenje odijela koja su deblja od 5mm.

Triatlon trikoi mogu da se koriste za sve tri discipline (swim, bike & run).

BICIKLO

Triatlon bicikla su varijanta drumskih trkačkih bicikala dizajniranih da optimizuju aerodinamičnost. Ovakva bicikla omogućavaju triatloncima da smanje otpor vjetra i dobiju značajnu prednost. Najvidljivija karakteristika triatlon bicikala su aero-barovi.

Pored toga, većina komponenti triatlon bicikala su dizajnirani radi ostvarenja aerodinamičnosti: okvir je ovalnog oblika umjesto cirkularnog; aero-barovi mogu biti ravni umjesto okrugli;  točkovi mogu imati manje krakova ili da imaju krakove od karbonskih vlakana.

Triatlon bicikla generalno imaju agresivnu geometriju i omogućavaju vozaču poziciju koja poboljšava aerodinamiku. Prednost je što u takvoj poziciji vozač 'čuva' mišiće koji se koriste u trčanju time što okreće pedala grupom mišića koji su takozvani ne-trkački mišići. Triatlon bicikla su veoma slična Time Trial biciklima koja se koriste u trkama na hronometar.

Aerodinamični oblik uzrokuje veću težinu bicikla iako se koriste karbonska vlakna. Za trke gdje se dosta vremena provodi u brdskoj vožnji, poželjnija su tradicionalna drumska bicikla.

TRČANJE

Elastične vezice

Triatlonci obično vežu svoje patike za trčanje elastičnim vezicama kojima unaprijed određuju zategnutost i ne moraju da troše vrijeme u tranziciji za vezanje svojih patika. Popularni brendovi takvih vezica koji su dizajnirani posebno za triatlonce su Lock Laces, Speedlaces i  Yankz.

Otvori na đonovima patika

Patike sa otvorima na đonovima omogućavaju da se voda ne zadržava u patikama što se često dešava u dugim trkama kao što su Half Ironman i Ironman. Određeni brendovi koji su specijalizovani za proizvodnju triatlon patika imaju otvore za drenažu.

Čarape

Triatlonci izbjegavanju korišćenje čarapa, posebno u kraćim trkama kako bi skratili vrijeme tranzicije. Ukoliko ih koriste, onda su to obično čarape koje se brzo navuku.

Postoje posebne patike bez šavova koje su namijenjene za duga trčanja bez čarapa. U trkama Ironman distance, dosta učesnika koristi duge kompresijske čarape koje se sporo navlače ali koje utiču na povećanje izdržljivosti.